Training ‘Commentaar inspreken bij Beeld’ voor Belgisch leger

Acht reporters van de Belgische Defensie (MIL) volgden een training ‘Commentaar inspreken bij beeld’. Doelstelling: het perfectioneren en uitbreiden van de spraakmogelijkheden.

“Ja hoor, staat er op!” is vaak de enige feedback die ‘een stem’ krijgt na het inspreken van een tekst. Toch valt er veel te winnen in deze laatste fase van het productieproces. Acht reporters van de Belgische Defensie (MIL) volgden een maatwerk training Commentaar inspreken bij beeld. Doelstelling: het perfectioneren en uitbreiden van de spraakmogelijkheden.

Grenzen verleggen

Een terrein vlak naast de snelweg, net voorbij Brussel. Een bioscoopzaaltje. De cursisten staan in een kring, tussen de bioscoopstoelen en het doek in. Ze dragen uniformen en kijken elkaar gegeneerd aan. “Nog groter? Moet ik het echt nog steviger zeggen?” Tijdens deze training worden de grenzen van de stem eens flink opgerekt. Volgens Media Academie trainer Machteld Kooij is het essentieel dat de voice-over met overtuiging wordt gebracht. “Er moet een duidelijke drive in zitten. ‘Luíster naar me!!’ Deelnemers gaan tijdens deze training steeds meer op hun eigen geluid vertrouwen.”

Mil_in_actie

Door training iedereen compleet inzetbaar

De acht reporters van de dienst Producties maken dagelijks reportages over militaire operaties en oefeningen van het Belgische leger. Dit om meer bekendheid te krijgen onder de Belgische bevolking. “We werken met vaste mensen en willen graag meer uit onszelf halen. Door middel van deze training zorgen we ervoor dat al onze mensen compleet inzetbaar zijn”, vertelt regisseur Stephan Boonen van de dienst Producties.

“Brute Hollanders”

Dit is niet de eerste training die medewerkers van de Belgische Defensie bij de Media Academie volgen. Volgens de trainer is onze brutaliteit een van de redenen dat de Vlamingen in dit geval voor een Nederlandse training kiezen. “Eens lekker uit je comfort zone getrokken worden, dat kan bij uitstek door zo’n ‘Brute Hollander’.” De deelnemers hebben het geweten. Vijf minuten na aanvang van de training staan ze al met veel theatraliteit hun stemmelodie op te rekken. In de bioscoopzaal leren de verslaggevers tijdens een gezamenlijke workshop meer over de wetmatigheden van het inspreken. Het gebruik van je stem, je ademhaling, je formulering, je accentuering en vloeiendheid zijn allemaal van belang. In de middag gaan de verslaggevers individueel met de trainer aan de slag. “In overleg met de Media Academie hebben we voor deze opzet gekozen. Een goede combinatie. Tijdens het gezamenlijke deel kunnen we leren van elkaar en in de middag is er extra aandacht voor specifiek taalgebruik en regiogebonden accenten”, legt Stephan Boonen uit.
“We leren accenten te leggen in de uitspraak van zinnen. Dat wil zeggen dat we de zinnen niet gewoon aflezen, maar er een structuur, climax of drama in leggen. Eén woord uit een zin nemen en die beklemtonen kan een hele andere kijk geven op de zin”, vertelt regisseur Stephan Boonen na de training.