Nieuws

tv-productie: live tv maken en uitzenden

Onlangs hadden we 50 studenten van NHTV een paar dagen over de studiovloer. Ieder jaar komen ze een live tv-programma bij ons maken en uitzenden. Onder leiding van trainer en regisseur Peter Blom gaan ze aan de slag in onze studio op het Media Park. En de programma’s die ze maken worden écht live uitgezonden.

Wat komt er allemaal bij kijken om een om tv-uitzending te maken? Improvisatie, teamwork en oefenen, oefenen, oefenen.

Improvisatie

Je hebt alles goed voorbereid en tot op de minuut uitgewerkt. Iedereen is geinformeerd en weet wat ‘m te doen staat. Maar dan blijkt plotseling dat jouw studiogast niet komt opdraven, of in de file staat. Dan moet je de flexibiliteit hebben om te improviseren. En om een list te verzinnen.

Teamwork

Zet een groep mensen in een studio om tv te maken en er ontstaat teamwork. Dat moet wel want om een mooi resultaat neer te zetten, moet je echt goed samenwerken met elkaar: van regisseur, floormanager, geluidsman tot en met de presentator. Samen een tv-show live maken vergt dan ook heel veel concentratie, zenuwen maar geeft je ook weer heel veel adrenaline terug. En als het goed is met een prachtig resultaat!

Oefenen, oefenen, oefenen

Oefenen voorafgaand aan een live tv-programma moet gewoon. Zelfs bij een dagelijkse tv-show als DWDD of Pauw wordt geoefend. Misschien gaat het oefenen wat sneller omdat men goed op elkaar ingespeeld is maar tijdens het oefenen worden alle puntjes op de i gezet om een mooi resultaat te krijgen.

Media Academie trainer en regisseur Peter Blom, licht het maken van een studioproductie toe in onderstaand filmpje.

Tv maken is eigenlijk hetzelfde als een verhaal maken en uitzenden; een verhaal met een begin, midden en einde. Media Academie leert je jouw verhaal goed te vertellen, met een heldere boodschap zodat het goed overkomt en écht impact heeft. Dat is waar onze focus op ligt: focus op impact!

Tip: wil je zelf  ervaren hoe het is om een tv-programma te maken? Zoek je een gave manier om met je afdeling een team resultaat neer te zetten? Kijk dan naar TV in one day, een programma waarin je al in een paar uur samen aan de slag gaat om een programma te maken in onze tv-studio op het Media Park.