Nieuws

Blik op beeld – interview over filmmontage

Hoe breng ik het in beeld

Een interview met woordvoerder Michiel Hendrikx en speechschrijver Thomas Hart van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Waarom kun je beter een kroket filmen die in de frituur wordt gelegd dan een opname maken van een fruitschaal? Misschien een vreemde vraag maar Michiel en Thomas kunnen dit uitleggen. Samen volgden ze de training ‘Filmen met je smartphone’. Tijdens deze eendaagse training krijg je praktische tips om met je smartphone eenvoudige, maar professionele video’s te maken. Zij vertellen over hun ervaringen én of zij video nu meer inzetten.

Michiel vertelt dat hij gewezen werd op deze training door een collega en dat wekte zijn interesse. Af en toe maakte hij weleens een, zoals hij zegt, ‘vlogje’. Maar echt ‘professioneel’ werk was het niet. Verder vraagt de doelgroep meer en meer om communicatie via de sociale kanalen en ook daar zie je dat video het erg goed doet. Voor Michiel en Thomas reden genoeg om de cursus te volgen.

En nu na de training zien ze dat ze niet meer een simpel ‘vlogje’ maken, maar een bijna professionele video. “Over onze video met als onderwerp de wetenschapsagenda, vragen mensen ons regelmatig welk bureau hiervoor is ingehuurd,” vertelt Michiel. “Als wij ze dan vertellen dat dit ons eigen werk is, is men heel verbaasd over de hoge kwaliteit,” vult Thomas aan. Verder pakken ze nu vaker de iPhone omdat de drempel om een video te maken nu veel lager is geworden. “Het inhuren van een av-producent voor een eenvoudige videoboodschap is niet altijd nodig en kost vaak veel tijd,” zegt Michiel. “Het zelf filmen en monteren is zo gedaan. Waardoor je veel flexibeler bent als het gaat om het maken van een video.” De geschoten video’s worden vooral gepubliceerd op Facebook en YouTube.

Michiel en Thomas filmen vaak de werkbezoeken van de minister of staatssecretaris. Ze laten zien wat de reden is van het bezoek en wat het ministerie van OCW allemaal doet. Deze video’s zijn vooral bedoeld om de kijker enthousiast te krijgen, ook imago building dus. Verder nemen ze videoboodschappen op met de iPhone. Bij deze video’s staat de inhoud veel meer centraal. Het is dan een duidelijk informatieve video.

Michiel Hendrikx en Thomas Hart maken opnames met hun smartphoneMichiel Hendrikx en Thomas Hart maken opnames met hun smartphone (Foto: Inge van Mill)

InBeeld_michiel-hendrikx-en-thomas-hart-01

Michiel Hendrikx en Thomas Hart maken opnames met hun smartphone

 

Hoe maak je een professionele video

“Het maken van een video is niet heel ingewikkeld maar vergt wel voorbereidingstijd,” vertelt Thomas, en hij vervolgt: “vooraf moet je echt een plan hebben. Welke boodschap wil je communiceren? Bedenk vooraf wat je wilt gaan filmen. En dan echt letterlijk, bijvoorbeeld, film de hoofdpersoon als hij of zij binnenkomt.” Daarnaast zijn sfeerbeelden heel belangrijk. “We filmen ook de omgeving, binnen en buiten, een ingang, een trappenhuis, allerlei beelden om later in je film te verwerken. En vergeet niet vooraf ook na te denken met welk shot je wilt afsluiten,” raadt Michiel aan. “In wezen schrijf je een script. Je maakt een storyboard of draaiboek. Je bedenkt welke shots je nodig hebt om een goede video te kunnen maken.”
Uiteraard kun je niet alles vooraf bedenken, het is geen video met een compleet vast script en ook het nemen van meerdere takes is niet mogelijk. Tijdens het filmen moet je daarom goed opletten. Schroom niet om mensen naar de juiste plekken te dirigeren. “Een saaie wand met iemand ervoor is niet inspirerend, een mooie achtergrond met diepte laat een veel beter beeld zien. Vergeet ook niet close-ups te maken. Inzoomen op details geeft dynamiek in je productie. En zorg voor beweging in je beelden. Een kroket die in de frituur wordt gelegd geeft een beter beeld dan een saaie opname van een fruitschaal.”

Bekijk de video

Op de vraag of de mensen die je filmt niet zenuwachtig worden, vertellen ze dat juist een iPhone zoveel minder bedreigend overkomt dan een grote professionele camera. In praktijk blijkt dat de mensen die je filmt de ‘camera’ nauwelijks in de gaten hebben en daardoor juist zonder schroom hun verhaal doen.

Na het filmen ga je aan de slag met de montage. “Dat is zo eenvoudig,” vertellen de heren, “je hebt niet eens een desktop nodig. Ook op een iPhone is monteren prima te doen.” En juist daardoor kun je bijna in real time een video publiceren, want na het filmen kun je ter plekke monteren en is je video al direct klaar voor publicatie.

“Tijdens het monteren met iMovie, kijk je naar al het geschoten materiaal en maak je ‘het verhaal’. De beelden moeten een logisch en aantrekkelijk verhaal laten zien. Hier knip en plak je dus de sfeerbeelden tussen je interviews. Je plaatst (rechtenvrije) muziek. Je kijkt of je tijdens het verhaal van de geïnterviewde ook andere beelden kunt laten zien, terwijl het verhaal, de geluidsband, gewoon doorloopt. Belangrijk in deze fase is dat je kritisch kijkt en durft te schrappen,” zegt Michiel. “Het gehele proces van vooraf duidelijk in beeld hebben wat je gaat filmen, het filmen zelf én het monteren is een creatief proces. In alle fases denk je na wat een video interessant kan maken.”

Michiel en Thomas merken dat de video’s die zij schieten enthousiast worden ontvangen. Intern maar ook van de partners krijgen ze veel complimenten. De video’s worden dan ook veel gedeeld op social media wat voor een grote verspreiding zorgt. Ze krijgen daardoor ook steeds vaker de vraag of ze een video kunnen maken.

InBeeld_monteren-met-een-smartphone

Filmen met je smartphone

 

Tips en tricks

Als deskundigen binnen ministerie van OCW treden de heren ook op als tipgevers voor collega’s. De tips die ze meegeven:

  • Film liggend, niet staand
  • Let op het licht en op de achtergrond van je shot, neem echt de tijd om een goede plek te vinden
  • Maak veel sfeerbeelden
  • Zet mensen links of rechts in beeld, en niet in het midden
  • En als je verschillende mensen op een dag filmt zet ze dan afwisselend rechts en links in beeld
  • Geluid blijft een uitdaging. Let erop dat er niet teveel omgevingsgeluiden zijn en gebruik anders een microfoon
  • “En oh ja, zet je mobiel op vliegtuigstand. Niets zo irritant als een beller terwijl je filmt.”

Dit artikel werd overgenomen uit editie 04 van InBeeld, het digitale magazine over visuele communicatie van de Dienst Publiek en Communicatie bij de Rijksoverheid.
Fotografie: Inge van Mill